HAREBO

Beweegtip

Home
25 JARIG BESTAAN
DONATEURS
Bestuur
Na een hartinfarct
Wat is een hartinfarct ?
Sporten na een infarct
Beweegtip
NORDIC WALKING
Foliumzuur en bloedvaten
RELEVANTE LINKS

WAAROM BEWEGEN?

Bewegen heeft invloed op de gezondheid. Voelen we ons lichamelijk gezond, zal men zich ook geestelijk beter voelen. Ook omgekeerd komt voor. Als iemand zich onzeker voelt en niet lekker in zijn vel zit kan dit gevolgen hebben op de lichamelijke gezondheid. Voor vele mensen is de belangrijkste reden om aan sport te doen de gezondheid.
 
Door regelmatig te bewegen verbeterd men het uithoudingsvermogen en men zal merken dat het verrichten van alle dagelijkse bezigheden langer en met minder moeite kan worden volgehouden. Men kan tot op hoge leefdtijd makkelijker trappen lopen, boodschappen doen en andere huishoudelijke arbeid verrichten. Tevens is het lichaam in staat sneller te herstellen van verrichte arbeid. Zeker voor de ouder wordende mens is het van belang om zo lang mogelijk de zelfstandigheid te bewaren. Worden de spieren regelmatig gebruikt zal het spierweefsel niet afbreken, waardoor verlies aan spierkracht wordt tegengegaan. Door regelmatig lenigheids-, uithoudingsspierversterkende- en coordinatie oefeningen uit te voeren met een goede ademhalingstechniek, ontstaat er een grotere bewegingsruimte. Het bewegen wordt soepeler, efficiŽnter en beheerster. Het lichaam is beter voorbereid op kwetsuren en blessures. Door een juiste, evenwichtige verdeling van spierspanning kan een betere lichaamshouding bereikt worden. Bijvoorbeeld: Door goede buik-en rugspieroefeningen zal de kans op rugklachten afnemen.
 
Het bewegen heeft ook invloed op het botverlies(osteoporose). Op een bepaalde leeftijd zal de botmassa afnemen. Door veel te bewegen blijven de botten langer hun kwaliteit behouden, waarop de kans op botbreuken verkleinen. Regelmatige lichaamsbeweging zal de kans op hart-en vaatziekten verminderen. Doordat het bloed sneller gaat stromen, om de spieren van zuurstof te voorzien, krijgen de bloedvaten weinig kans om dicht te slibben. Niet alleen bewegen heeft invloed op hart-en vaatziekten. Ook roken, vet eten en alcoholgebruik heeft invloed. Doordat mensen doelbewust bewegen en met hun lichamelijke gezondheid bezig te zijn veranderen zij vaak ook hun leefgewoontes.
De vraag "waarom bewegen" is hiermede dus beantwoord. Sportvereniging "HaReBo" biedt u een uurtje "bewegen" aan. HaReBo beschikt over goed opgeleide begeleiders, die ervaring hebben met het omgaan met hartpatiŽnten.
Tevens beschikt HAREBO over een AED (Automatische Externe Defibrilator).Een aantal mensen, waaronder de leiding, zijn gekwalificeerd om dit apparaat te gebruiken in geval van een calamiteit.

Hennie Mennega, sekretaris, HAREBO